Skip to Content

Πώς να απομακρύνετε τους λεκέδες από τα βαμβακερά ρούχα

Το βαμβάκι χρησιμοποιείται συχνά ως ύφασμα για πουκάμισα, σεντόνια και τραπεζομάντηλα εξαιτίας της πορώδους φύσης, της ανθεκτικότητας και της μετατρεψιμότητας του. Είναι υλικό που «αναπνέει» και γι’ αυτό είναι κατάλληλο για καλοκαιρινό ένδυμα, αλλά είναι επίσης εύκολο να το φροντίσεις. Ωστόσο, αν έχετε έναν λεκέ πάνω στα βαμβακερά σας ρούχα, θα πρέπει να ενεργήσετε γρήγορα για να απαλλαγείτε απ’ αυτό τον λεκέ πριν σταθεροποιηθεί. Μ’ αυτό τον τρόπο μπορείτε να διασφαλίσετε ότι τα ρούχα σας θα διατηρηθούν για πολύ καιρό.

Πώς να απομακρύνετε τους λεκέδες από τα βαμβακερά ρούχα

Προβληματικοί λεκέδες πάνω σε βαμβακερά ρούχα

Εξαιτίας της πορώδους φύσης του βαμβακιού, οι λεκέδες απορροφώνται πιο εύκολα από βαμβακερά υλικά σε σχέση με άλλα είδη υφασμάτων. Οι λεκέδες από ιδρώτα αλλά και στη μασχάλη, όπως και οι λεκέδες από αποσμητικό παρατηρούνται συνήθως σε βαμβακερά ρούχα, επειδή το βαμβάκι μπορεί να απορροφά γρήγορα και εύκολα τα φυσικά έλαια που εκκρίνονται. Αν δεν αντιμετωπίσετε άμεσα τον λεκέ, τότε το ύφασμα μπορεί να μείνει μόνιμα με τον λεκέ αυτό. Επίσης, η οσμή μπορεί να παγιδευτεί στις ίνες του βαμβακιού, ειδικά στην περίπτωση του ιδρώτα και των λεκέδων στη μασχάλη.

Οι λεκέδες από ιδρώτα δεν είναι το μόνο είδος λεκέ που μπορεί να κληθείτε να απομακρύνετε από βαμβακερά ρούχα. Όπως και σε κάθε άλλο υλικό, λεκέδες από αίμα, κόκκινο κρασί, γράσο, λάδι, μελάνι ή ακόμα και λεκέδες από χυμούς φρούτων και λαχανικών είναι δυνατό να καταστρέψουν την εμφάνιση των ρούχων σας. Ανεξάρτητα από το είδος του λεκέ που καλείστε να αντιμετωπίσετε, θα πρέπει να προσπαθήσετε να τον αφαιρέσετε άμεσα, ώστε να απαλλαγείτε μια και καλή από αυτόν.

Απομάκρυνση λεκέδων από βαμβακερά ρούχα και είδη οικιακής χρήσης

Τα περισσότερα βαμβακερά ρούχα και είδη οικιακής χρήσης μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο και να στεγνώσουν χωρίς να προκαλέσουν αρνητικές επιπτώσεις στο ίδιο το ύφασμα. Τα βαμβακερά αντικείμενα μπορούν να μαζεύουν και να τσαλακώνονται στο στεγνωτήριο, ωστόσο είναι σημαντικό να διαβάζετε την ετικέτα συντήρησης πριν το στέγνωμα του υφάσματος, ώστε να διασφαλίσετε ότι έχει επιλεγεί η κατάλληλη ρύθμιση θερμοκρασίας.

Όταν θέλετε να αφαιρέσετε λεκέδες από βαμβακερά ρούχα, να ειστε προσεκτικοί σχετικά με τη χρησιμοποίηση λευκαντικού στα υφάσματα. Αν και τα λευκαντικά με οξυγόνο συμβάλλουν στην απομάκρυνση των λεκέδων, μπορούν όμως να καταστρέψουν τις ίνες του υφάσματος.

Απομάκρυνση λεκέδων από βαμβακερά υφάσματα: Βήμα προς βήμα

  1. Ελέγξτε την ετικέτα του ενδύματος για να βεβαιωθείτε ότι το βαμβακερό ρούχο είναι κατάλληλο για πλύση και στέγνωμα
  2. Επιλέγξτε απορρυπαντικό Dixan, που είναι κατάλληλο για το χρώμα του υφάσματος
  3. Προ-φροντίστε τον λεκέ με Dixan υγρό απορρυπαντικό
  4. Πλύντε στην υψηλότερη δυνατή θερμοκρασία, που ενδείκνυται για το βαμβακερό σας ρούχο
  5. Βεβαιωθείτε ότι ο λεκές απομακρύνθηκε

Επιλέξτε απορρυπαντικό

Αφού ελέγξτε την ετικέτα του ενδύματος για να διαπιστώσετε αν το βαμβακερό ρούχο είναι κατάλληλο για πλύση, χρησιμοποιήστε απορρυπαντικό Dixan.

Φροντίδα πριν το πλύσιμο

Όταν επιχειρείτε να αφαιρέσετε λεκέδες από αίμα, καφέ και τσάι  ή κι άλλου είδους λεκέδες από βαμβακερά υφάσματα, τοποθετήστε ένα καθαρό πανί πάνω στην περιοχή για να απομακρύνετε την περίσσεια ποσότητα υγρού. Ξεπλύντε το πίσω μέρος του λεκέ με κρύο νερό.

Μετά από αυτό το βήμα και για κάθε άλλου είδους λεκέ εφαρμόστε μία γενναία ποσότητα από Dixan υγρό απορρυπαντικό πάνω στον λεκέ. Τρίψτε με απαλές κινήσεις τον λεκέ, ώστε να εισχωρήσει το απορρυπαντικό στις ίνες. Αν ο λεκές είναι δύσκολος, ίσως χρειαστεί να αφήσετε το ρούχο έτσι για λίγα λεπτά πριν το πλύνετε.

Πλύντε και ξεβγάλτε

Χρησιμοποιήστε το επιλεγμένο σας απορρυπαντικό Dixan και πλύντε στην υψηλότερη δυνατή θερμοκρασία, που είναι ασφαλής για το ύφασμα.

Ελέγξτε τον λεκέ

Αφού πλύνετε το βαμβακερό ρούχο, ελέγξτε ότι ο λεκές και η οσμή -στην περίπτωση των λεκέδων από ιδρώτα- έχει απομακρυνθεί. Επαναλάβετε τα βήματα, αν χρειάζεται.

Για να αφαιρέσετε δύσκολους λεκέδες μπορείτε να μουλιάσετε τα βαμβακερά ρούχα σε ένα υγρό πλύσης από το επιλεγμένο σας απορρυπαντικό για 2 ώρες και στη συνέχεια να πλύνετε τα ρούχα ξανά.

Μην τοποθετείτε τα ενδύματα στο στεγνωτήριο, αν ο λεκές είναι ακόμα ορατός. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ο λεκές να σταθεροποιηθεί και να γίνει μόνιμος.

Το βαμβάκι είναι ιδανικό ύφασμα για καλοκαιρινά ρούχα, αλλά απορροφά εύκολα τους λεκέδες. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε πώς να τους απομακρύνετε, χρησιμοποιώντας απορρυπαντικό Dixan.

*Η Henkel Hellas δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για τυχόν φθορές που προκαλούνται από το πλύσιμο των ρούχων.

 

Πριν επιχειρήσετε να απομακρύνετε ένα λεκέ, ελέγξτε τις οδηγίες πλύσης που αναγράφονται στην ετικέτα του ενδύματος και πάντα να δοκιμάζετε σε μία μη ορατή επιφάνεια του υφάσματος.

  • Συχνές ερωτήσεις

    Συχνές ερωτήσεις

  • Συμβουλές πλύσης

    Συμβουλές πλύσης

  • Συχνές ερωτήσεις

    Συχνές ερωτήσεις

  • Συμβουλές πλύσης

    Συμβουλές πλύσης

à Περισσότερα προϊόντα

  • Ωκεανός

    Dixan Υγρό Απορρυπαντικό Φρεσκάδα Ωκεανού

  • Φρεσκάδα Ωκεανού

    Ωκεανός

  • Φρεσκάδα Άνοιξης

    Dixan Υγρό Απορρυπαντικό Φρεσκάδα Άνοιξης

  • Ωκεανός

    Dixan Υγρό Απορρυπαντικό Φρεσκάδα Ωκεανού

  • Φρεσκάδα Ωκεανού

    Ωκεανός

  • Φρεσκάδα Άνοιξης

    Dixan Υγρό Απορρυπαντικό Φρεσκάδα Άνοιξης

Τελευταία άρθρα

  • Πώς να απομακρύνετε λεκέδες από καφέ και τσάι

    Πώς να απομακρύνετε λεκέδες από καφέ και τσάι

  • Πώς να απομακρύνετε λεκέδες από τσίχλα

    Πώς να απομακρύνετε λεκέδες από τσίχλα

  • Πώς να απομακρύνετε λεκέδες από μελάνι και στυλό

    Πώς να απομακρύνετε λεκέδες από μελάνι και στυλό

  • Πώς να απομακρύνετε λεκέδες από καφέ και τσάι

    Πώς να απομακρύνετε λεκέδες από καφέ και τσάι

  • Πώς να απομακρύνετε λεκέδες από τσίχλα

    Πώς να απομακρύνετε λεκέδες από τσίχλα

  • Πώς να απομακρύνετε λεκέδες από μελάνι και στυλό

    Πώς να απομακρύνετε λεκέδες από μελάνι και στυλό