Skip to Content

Πώς να απομακρύνετε λεκέδες από λάδι ή γράσο

Το γράσο και το λάδι αφήνει σκούρους λεκέδες στα ρούχα που μπορεί να είναι δύσκολο να απομακρυνθούν. Για να προστατεύσετε τα ρούχα σας από ανεπανόρθωτη καταστροφή είναι σημαντικό να επιλέγετε το κατάλληλο απορρυπαντικό για την απομάκρυνση τέτοιων λεκέδων γρήγορα, όσο ο λεκές παραμένει «ζωντανός» και δεν έχει ξεραθεί.

no information

Διαφορές ανάμεσα στην απομάκρυνση λεκέ από γράσο και λάδι

Πολλές φορές, γράσο και λάδι χρησιμοποιούνται για τους ίδιους σκοπούς μέσα σ’ ένα σπίτι, είτε στο μαγείρεμα είτε στο γυάλισμα. Διαφέρουν ως προς την εμφάνιση: το γράσο έχει σχεδόν στέρεη μορφή, ενώ το λάδι υγρή. Το γράσο και το λάδι προέρχονται από ζωϊκά λίπη, αλλά το λάδι μπορεί να προέρχεται και από φυτικά. Παρά τις διαφορές τους, γράσο και λάδι είναι τόσο όμοια σε άλλα χαρακτηριστικά, ώστε η αφαίρεσή τους γίνεται ακολουθώντας την ίδια διαδικασία απομάκρυνσης λεκέδων.

Τύποι λεκέδων από γράσο και λάδι

Πριν απομακρύνετε ένα λεκέ από λάδι, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποιο είναι το είδος του λεκέ που καλείστε να αντιμετωπίσετε. Λάδι από λαχανικά, ελαιόλαδο, λάδι πίκλας ή καρύδας, είναι όλοι κοινοί μαγειρικοί λεκέδες από λάδι που μπορείτε να βρείτε στην κουζίνα σας. Επίσης, υπάρχουν λάδια σε συγκεκριμένα φαγητά, όπως βούτυρο και φυστικοβούτυρο, που είναι δυνατό να δημιουργήσουν τον ίδιο τύπο λεκέ που δημιουργείται από τα μαγειρικά λάδια. Λοσιόν, βαζελίνη ακόμα και προϊόντα για τα μαλλιά που περιέχουν λάδι μπορούν να λεκιάσουν τα ρούχα σας.

Απομακρύνοντας λεκέδες από γράσο και λάδι: Βήμα προς βήμα

Θέλετε να απαλλαγείτε από ένα λεκέ από λάδι που έπεσε στο παντελόνι σας; Μήπως έχετε λεκέ από γράσο στο πουκάμισό σας; Να τι πρέπει να κάνετε σ’ αυτές τις περιπτώσεις:

  1. Επιλέξτε το κατάλληλο απορρυπάντικό Dixan με βάση το χρώμα και το είδος του υφάσματος
  2. Απορροφήστε με ένα καθαρό άσπρο πανί την υπερβολική ποσότητα
  3. Φροντίστε πριν το πλύσιμο το ρούχο με Dixan υγρό απορρυπαντικό
  4. Πλύντε στην υψηλότερη δυνατή θερμοκρασία που ενδείκνυται για το είδος του υφάσματος που έχετε
  5. Ελέγξτε αν ο λεκές έχει αφαιρεθεί
  6. Επαναλάβετε τη διαδικασία, εάν χρειαστεί

Επιλογή απορρυπαντικού

Απαλλαγείται από λεκέδες από γράσο και λάδι επιλέγοντας αρχικά το κατάλληλο απορρυπαντικό Dixan. Το Dixan Σκόνη ή Υγρό μπορεί να απομακρύνει λεκέδες από γράσο και λάδι, ενώ το Dixan Υγρό είναι κατάλληλο για φροντίδα πριν το πλύσιμο (να ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες χρήσης της ετικέτας).

Φροντίδα πριν το πλύσιμο

Πριν αντιμετωπίσετε τον λεκέ αφαιρέστε όσο το δυνατό περισσότερο γράσο και λάδι από το ρούχο. Χρησιμοποιήστε μία καθαρή λευκή πετσέτα για να απορροφήσει το γράσο, ώστε να μην εισχωρήσει περαιτέρω στο ύφασμα.

Για φροντίδα πριν το πλύσιμο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία μικρή ποσότητα Dixan υγρό απορρυπαντικό, να την εφαρμόσετε απευθείας στον λεκέ, να τρίψετε απαλά  και να αφήσετε το ρούχο έτσι για 5 λεπτά.

Πλύντε και ξεβγάλτε

Για να απομακρύνετε αποτελεσματικά τον λεκέ από γράσο, πλύντε το ρούχο όσο πιο γρήγορα γίνεται. Ελέγξτε την ετικέτα φροντίδας του ενδύματος και στη συνέχεια πλύντε στην υψηλότερη δυνατή θερμοκρασία, που ενδείκνυται για το είδος του υφάσματος, ακολουθώντας τις οδηγίες για πολύ λερωμένα ρούχα, που αναγράφονται στη συσκευασία του απορρυπαντικού, που έχετε επιλέξει.

Ελέγξτε τον λεκέ από γράσο και λάδι

Εάν ο λεκές από γράσο και λάδι είναι ακόμα ορατός, μην στεγνώσετε το ρούχο. Αυτό μπορεί να σταθεροποιήσει τον λεκέ, με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολο να απομακρυνθεί. Μάλιστα, είναι καλό να επαναλάβετε τη διαδικασία της φροντίδας πριν το πλύσιμο και να πλύνετε ξανά το ρούχο.

 

Για δύσκολους λεκέδες, μπορείτε να βυθίσετε τον λεκέ σε ένα υγρό πλυσίματος του επιλεγμένου σας καθαριστικού για μία ώρα ή περισσότερο και στη συνέχεια να πλύνετε το ύφασμα ξανά. Όμως, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη σας τις οδηγίες φροντίδας των ρούχων σας και να τις ακολουθήσετε προσεκτικά.

Απομακρύνετε τους λεκέδες από γράσο και λάδι από διαφορετικά είδη υφάσματος

Αν ακολουθήσετε τα παραπάνω βήματα, μπορείτε να απαλλαγείτε από λεκέδες σε πολλά είδη ρούχων όπως, μπλούζες, μπλουζάκια polo, τζινς, πουλόβερ ακόμα και σεντόνια. Ωστόσο, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί όσον αφορά στα πιο ευαίσθητα υφάσματα όπως, μετάξι ή μάλλινο. Τα απορρυπαντικά Dixan είναι συνήθως η καλύτερη επιλογή για τέτοιου είδους υφάσματα.

Για ρούχα που χρειάζονται στεγνό καθάρισμα μόνο, όπως τα φορέματα και τα κουστούμια, συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία όσον αφορά στην απομάκρυνση των λεκέδων. Να αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε φυσικούς τρόπους ή χειροποίητες λύσεις για την απομάκρυνση των λεκέδων από γράσο. Τέτοιες επιλογές μπορεί να είναι αρκετά όξινες για το ύφασμα και μπορεί να προκαλέσουν επιπρόσθετη φθορά.

Λεκέδες από γράσο και λάδι παραμένουν ακόμα μετά το πλύσιμο και το στέγνωμα;

Δεν αντιληφθήκατε τον λεκέ από γράσο παρά μόνο όταν το βγάλατε από το στεγνωτήριο;

Αν κι ένας λεκές από γράσο που έχει στεγνώσει είναι αρκετά πιο δύσκολο να αφαιρεθεί, δεν είναι κι ακατόρθωτο. Για να απαλλαγείτε απ’ αυτόν, εφαρμόστε μία μικρή ποσότητα από γράσο στο ίδιο σημείο για να «ζωντανέψετε» τον λεκέ. Στη συνέχεια, φροντίστε πριν το πλύσιμο χρησιμοποιώντας το επιλεγμένο σας απορρυπαντικό, πλύντε και ελέγξτε αν ο λεκές απομακρύνθηκε. Επαναλάβετε τη διαδικασία, εάν χρειαστεί, για να απομακρύνετε τους λεκέδες από γράσο που παραμένουν στα ρούχα μετά το στέγνωμα.

Μην εγκαταλείψετε τη μπουγάδα σας εξαιτίας ενός λεκέ από γράσο ή λάδι. Απαλλαγείτε από αυτόν όσο πιο γρήγορα γίνεται, ακολουθώντας αυτά τα tips.

*Η Henkel Hellas δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για τυχόν φθορές που προκαλούνται από το πλύσιμο των ρούχων.

 

Πριν επιχειρήσετε να απομακρύνετε ένα λεκέ, ελέγξτε τις οδηγίες πλύσης που αναγράφονται στην ετικέτα του ενδύματος και πάντα να δοκιμάζετε σε μία μη ορατή επιφάνεια του υφάσματος.

  • Συχνές ερωτήσεις

    Συχνές ερωτήσεις

  • Συμβουλές πλύσης

    Συμβουλές πλύσης

  • Συχνές ερωτήσεις

    Συχνές ερωτήσεις

  • Συμβουλές πλύσης

    Συμβουλές πλύσης

à Περισσότερα προϊόντα

  • Φρεσκάδα Ωκεανού

    Ωκεανός

  • Ωκεανός

    Dixan Υγρό Απορρυπαντικό Φρεσκάδα Ωκεανού

  • Φρεσκάδα Άνοιξης

    Φρεσκάδα Άνοιξης

  • Φρεσκάδα Ωκεανού

    Ωκεανός

  • Ωκεανός

    Dixan Υγρό Απορρυπαντικό Φρεσκάδα Ωκεανού

  • Φρεσκάδα Άνοιξης

    Φρεσκάδα Άνοιξης

Τελευταία άρθρα

  • Πώς να απομακρύνετε λεκέδες από μακιγιάζ και κραγιόν

    Πώς να απομακρύνετε λεκέδες από μακιγιάζ και κραγιόν

  • Πώς να απομακρύνετε λεκέδες από ιδρώτα από πουκάμισα

    Πώς να απομακρύνετε λεκέδες από ιδρώτα από πουκάμισα

  • Πώς να απομακρύνετε λεκέδες από καφέ και τσάι

    Πώς να απομακρύνετε λεκέδες από καφέ και τσάι

  • Πώς να απομακρύνετε λεκέδες από μακιγιάζ και κραγιόν

    Πώς να απομακρύνετε λεκέδες από μακιγιάζ και κραγιόν

  • Πώς να απομακρύνετε λεκέδες από ιδρώτα από πουκάμισα

    Πώς να απομακρύνετε λεκέδες από ιδρώτα από πουκάμισα

  • Πώς να απομακρύνετε λεκέδες από καφέ και τσάι

    Πώς να απομακρύνετε λεκέδες από καφέ και τσάι