Skip to Content

Πώς να απομακρύνετε λεκέ από αίμα

Οι λεκέδες από αίμα είναι τις περισσότερες φορές απρόσμενοι. Ρούχα με λεκέ από αίμα δεν είναι κάτι με το οποίο πρέπει να ζείτε, είτε πρόκειται για λεκέ που δημιουργήθηκε επειδή το παιδί σας έπεσε και χτύπησε το γόνατό του είτε γιατί κοπήκατε στο ξύρισμα. Με λίγα και απλά βήματα, μπορείτε να απομακρύνετε εύκολα τους λεκέδες από αίμα.

Πώς να απομακρύνετε λεκέ από αίμα

Τύποι λεκέδων από αίμα

Το αίμα, είτε προέρχεται από τη μύτη του παιδιού σας είτε από ψάρι που καθαρίσατε για το σημερινό δείπνο είτε λόγω περιόδου, μπορεί να κάνει λεκέ στα ρούχα και να είναι δύσκολο να απομακρυνθεί, εαν παραμείνει για πολύ χρόνο πάνω στο ύφασμα. Είτε προσπαθείτε να αφαιρέσετε το λεκέ από αίμα ζώων, από περίοδο ή ακόμα και ψεύτικο αίμα από μια νύχτα διασκέδασης ντυμένοι ως ζόμπι τις αποκριές, ενεργήστε γρήγορα πριν ο λεκές «ποτίσει» το ύφασμα.

Αφαίρεση λεκέ από αίμα: Βήμα προς βήμα

  1. Επιλέξτε το απορρυπαντικό Dixan που ταιριάζει περισσότερο στον τύπο πλυντηρίου και στο χρώμα των ρούχων
  2. Φροντίδα πριν το πλύσιμο: Πρώτα ελέγξτε την αντοχή του χρώματος
  3. Πλύντε γρήγορα
  4. Ελέγξτε αν ο λεκές απομακρύνθηκε
  5. Επαναλάβετε τη διαδικασία, αν χρειαστεί

Επιλογή απορρυπαντικού

Επιλέξτε το απορρυπαντικό Dixan με βάση το το χρώμα και το είδος του υφάσματος. Σε κάθε περίπτωση χρησιμοποιείστε απορρυπαντικό Dixan, που είνα ιδανική επιλογή για την απομάκρυνση λεκέδων από τα ρούχα σας. Να κοιτάτε πάντα τις οδηγίες χρήσης και να τις ακολουθείτε προσεκτικά.

Φροντίδα πριν το πλύσιμο

Είναι να σημαντικό να καθαρίζετε όσο πιο γρήγορα γίνεται τους λεκέδες από αίμα. Ξεβγάλτε το λεκέ με κρύο νερό, ώστε να απομακρύνετε όσο πιο πολύ αίμα μπορείτε. Μην χρησιμοποιείτε ζεστό νερό. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να «ποτίσει» ο λεκές το ύφασμα και να μην είναι δυνατό να αφαιρεθεί.

Στη συνέχεια, πριν το πλύνετε κανονικά, εφαρμόστε πάνω στο λεκέ μία μικρή ποσότητα απορρυπαντικού Dixan υγρό (ακολουθώντας τις οδηγίες χρήσης της ετικέτας), τρίψτε την περιοχή με το λεκέ με μαλακές κινήσεις και αφήστε το για 5 λεπτά.

Για τα χρωματιστά υφάσματα, να ελέγχετε πάντα την αντοχή του χρώματος σε μία μη εμφανή περιοχή.

Πλύντε και ξεβγάλτε

Μετά την φροντίδα πριν το πλύσιμο, πλύντε το ύφασμα με το απορρυπαντικό Dixan που έχετε επιλέξει.

Τρέξτε στο πλυντήριό σας ένα πρόγραμμα πλύσης στους 30°C ή 40°C και πλύντε το ύφασμα με τον λεκέ. Επιλέξτε μία δόση απορρυπαντικού για «πολύ λερωμένα» ρούχα, προκειμένου να απομακρύνετε το λεκέ.

Ελέγξτε το λεκέ

Πριν τοποθετήσετε το ρούχο με το λεκέ από αίμα στο πλυντήριο, να ελέγχετε πάντα αν ο λεκές έχει απομακρυνθεί. Σε αντίθετη περίπτωση, επαναλάβετε την διαδικασία της φροντίδας πριν το πλύσιμο.

Για δύσκολους λεκέδες, μπορείτε να μουλιάσετε το ρούχο σε υγρό πλυσίματος Dixan, για 10 με 30 λεπτά, και στη συνέχεια να πλύνετε το ύφασμα ξανά.

Πώς να απομακρύνετε τους λεκέδες από αίμα από ιδιαίτερους τύπους υφασμάτων

Τα βήματα που αναφέρθηκαν παραπάνω μπορούν να απομακρύνουν  λεκέδες από αίμα πάνω σε πουκάμισα και τζινς, αλλά τι γίνεται όταν θέλετε να αφαιρέσετε λεκέδες πάνω σε σεντόνια, εσώρουχα ή από άλλου είδους υφάσματα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα βήματα αυτά είναι αποτελεσματικά στο να σας βοηθήσουν να απομακρύνετε τους λεκέδες από αίμα, ανεξαρτήτως υφάσματος.

Ωστόσο, θα πρέπει κάθε φορά να λαμβάνετε υπόψη σας το είδος του υφάσματος που έχει τον λεκέ. Συκεκριμένα υφάσματα, όπως μετάξι, πολυεστέρας, δέρμα και λινό είναι ευαίσθητα. Σιγουρευτείτε ότι το απορρυπαντικό που έχετε επιλέξει για την απομάκρυνση του λεκέ είναι κατάλληλο για χρήση πριν το πλύσιμο. Μπορεί να έχετε ακούσει ότι συγκεκριμένες φυσικές λύσεις, όπως αλάτι, μαγειρική σόδα και ξίδι μπορούν να συμβάλουν στην αφαίρεση λεκέδων σε αυτά τα είδη ρούχων, όμως είναι καλύτερο να τις αποφεύγετε. Το Dixan, με την ειδική του φόρμουλα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο πλυντήριο για να καθαρίσει τα ρούχα σας. Αντιθέτως, αλάτι και ξίδι δεν ενδείκνυνται για χρήση στο πλυντήριο, καθώς είναι ικανά να προκαλέσουν φθορά στα λαστιχένια, μεταλλικά και πλαστικά μέρη του πλυντηρίου σας.

Ειδικές προϋποθέσεις λεκέδων από αίμα

Λεκές από αποξηραμένο αίμα, που έχει μείνει για αρκετό χρόνο πάνω στο ρούχο, δεν είναι τόσο εύκολο να απομακρυνθεί όσο οι πρόσφατοι λεκέδες. Στην πραγματικότητα μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο, ειδικά αν δεν έχετε το κατάλληλο καθαριστικό. Ένα απορρυπαντικό, όπως το Dixan, μπορεί αποτελεσματικά να «ζωντανεύει» τέτοιου είδους λεκέδες, ώστε να είναι δυνατό να απομακρυνθούν. Μουλιάστε το ρούχο σε ζεστό νερό με Dixan υγρό (ακολουθώντας τις οδηγίες χρήσης της ετικέτας) για 1 ώρα περίπου. Απομακρύνετε το ρούχο από το νερό, φροντίστε το πριν το πλύσιμο με το ίδιο απορρυπαντικό και στη συνέχεια ξεβγάλτε με κρύο νερό. Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε αυτό το απορρυπαντικό σε μάλλινα, μεταξωτά ή άλλα ευαίσθητα υφάσματα.

Ψεύτικο αίμα, όπως αυτό που χρησιμοποιείται στις Απόκριες, μπορεί να είναι επίσης ένας εξαιρετικά δύσκολος λεκές. Σ΄ αυτή την περίπτωση, σκουπίστε το αίμα με ένα καθαρό λευκό πανί, προκειμένου να αφαιρέσετε όσο περισσότερο μπορείτε, ή ξύστε το ψεύτικο αίμα με ένα κουτάλι, για να αφαιρέσετε τυχόν στερεά υπολείμματα. Μετά όμως, φροντίστε την περιοχή με ένα καθαριστικό για την απομάκρυνση του λεκέ και πλύντε σε όσο το δυνατό μεγαλύτερη θερμοκρασία, με βάση το είδος του υφάσματος και σύμφωνα με την ετικέτα του ενδύματος.

Μην επιτρέψετε σε μία ματωμένη μύτη ή σε μία ξαφνική περίοδο να καταστρέψει τα ρούχα σας. Απαλλαγείτε άμεσα από τους λεκέδες από αίμα ακολουθώντας αυτά τα γρήγορα tips.

*Η Henkel Hellas δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για τυχόν φθορές που προκαλούνται από το πλύσιμο των ρούχων.

 

Πριν επιχειρήσετε να απομακρύνετε ένα λεκέ, ελέγξτε τις οδηγίες πλύσης που αναγράφονται στην ετικέτα του ενδύματος και πάντα να δοκιμάζετε σε μία μη ορατή επιφάνεια του υφάσματος.

  • Συχνές ερωτήσεις

    Συχνές ερωτήσεις

  • Συμβουλές πλύσης

    Συμβουλές πλύσης

  • Συχνές ερωτήσεις

    Συχνές ερωτήσεις

  • Συμβουλές πλύσης

    Συμβουλές πλύσης

à Περισσότερα προϊόντα

  • Ωκεανός

    Dixan Υγρό Απορρυπαντικό Φρεσκάδα Ωκεανού

  • Φρεσκάδα Ωκεανού

    Ωκεανός

  • Φρεσκάδα Άνοιξης

    Dixan Υγρό Απορρυπαντικό Φρεσκάδα Άνοιξης

  • Ωκεανός

    Dixan Υγρό Απορρυπαντικό Φρεσκάδα Ωκεανού

  • Φρεσκάδα Ωκεανού

    Ωκεανός

  • Φρεσκάδα Άνοιξης

    Dixan Υγρό Απορρυπαντικό Φρεσκάδα Άνοιξης

Τελευταία άρθρα

  • Πώς να απομακρύνετε λεκέδες από μακιγιάζ και κραγιόν

    Πώς να απομακρύνετε λεκέδες από μακιγιάζ και κραγιόν

  • Πώς να απομακρύνετε λεκέδες από ιδρώτα από πουκάμισα

    Πώς να απομακρύνετε λεκέδες από ιδρώτα από πουκάμισα

  • Πώς να απομακρύνετε λεκέδες από καφέ και τσάι

    Πώς να απομακρύνετε λεκέδες από καφέ και τσάι

  • Πώς να απομακρύνετε λεκέδες από μακιγιάζ και κραγιόν

    Πώς να απομακρύνετε λεκέδες από μακιγιάζ και κραγιόν

  • Πώς να απομακρύνετε λεκέδες από ιδρώτα από πουκάμισα

    Πώς να απομακρύνετε λεκέδες από ιδρώτα από πουκάμισα

  • Πώς να απομακρύνετε λεκέδες από καφέ και τσάι

    Πώς να απομακρύνετε λεκέδες από καφέ και τσάι