Skip to Content

Πώς να απομακρύνετε λεκέδες από πολυεστέρα

Ο πολυεστέρας είναι ανθεκτικό, σκληρό ύφασμα με μεγάλη διάρκεια. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι τελείως αδιαπέραστος από λεκέδες. Αν υπάρχει λεκές στο αγαπημένο σας πουκάμισο, βεβαιωθείτε πως ξέρετε πως να τον απομακρύνετε γρήγορα και αποτελεσματικά.

Πώς να απομακρύνετε λεκέδες από πολυεστέρα

Διαφορετικοί τύποι λεκέδων σε πολυεστέρα

Ο πολυεστέρας εξαιτίας της συνθετικής του φύσης καθαρίζεται εύκολα κι αντιστέκεται στους περισσότερους απορροφητικούς λεκέδες. Στην πραγματικότητα, λεκέδες από ιδρώτα ή στη μασχάλη, λεκέδες από αίμα, αποσμητικό κι οι περισσότεροι υγροί λεκέδες (χυμοί, κρασί) απομακρύνονται εύκολα από τις συνθετικές ίνες. Επιπλέον, ο πολυεστέρας αντιστέκεται στα περισσότερα χημικά ακόμα και στη μούχλα.

Λεκέδες οι οποίοι μπορούν να σας δημιουργήσουν πρόβλημα είναι αυτοί που προκαλούνται από γράσο και λάδι. Το λάδι έχει την τάση να προσκολλάται στις ίνες του πολυεστέρα, κάνοντας την απομάκρυνσή του δύσκολη.

Απομάκρυνση λεκέδων από πολυεστέρα: Βήμα προς βήμα

Για να απομακρύνετε λεκέδες από πολυεστέρα:

  1. Επιλέγξτε απορρυπαντικό Dixan, που είναι κατάλληλο για το ύφασμα και το χρώμα του ενδύματός σας
  2. Βουρτσίστε ή ξύστε για να απομακρύνετε τα στερεά υπολείμματα του λεκέ
  3. Σκουπίστε τα υγρά μ’ ένα καθαρό πανί, απομακρύνοντας όσο το δυνατό περισσότερα
  4. Φροντίστε την περιοχή με τον λεκέ πριν το πλύσιμο
  5. Πλύντε στην υψηλότερη δυνατή θερμοκρασία, με βάση την ετικέτα φροντίδας
  6. Ελέγξτε τον λεκέ μετά το πλύσιμο

Επιλέγξτε απορρυπαντικό

Η φροντίδα πριν το πλύσιμο εξαρτάται από τον τύπο του λεκέ που καλείστε να αντιμετωπίσετε. Για τους περισσότερους λεκέδες, απομακρύνετε με ένα κουτάλι όσο το δυνατό περισσότερα στερεά υπολείμματα και στη συνέχεια σκουπίστε τα υγρά με ένα καθαρό άσπρο πανί.

Εφαρμόστε μία μικρή ποσότητα από υγρό απορρυπαντικό Dixan (ακολουθώντας τις οδηγίες χρήσης της ετικέτας) απευθείας πάνω στον λεκέ, τρίψτε μαλακά και αφήστε το για μερικά λεπτά, για να εισχωρήσει στις ίνες του πολυεστέρα και στη συνέχεια πλύντε, ως συνήθως.

Πλύντε και ξεβγάλτε

Ελέγξτε την ετικέτα του ενδύματος και πλύντε στην υψηλότερη δυνατή θερμοκρασία, που είναι κατάλληλη για το ύφασμα. Χρησιμοποιήστε δόση για πολύ λερωμένα ρούχα, σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα του απορρυπαντικού.

Ελέγξτε τον λεκέ

 Η ποιότητα του υφάσματος και του χρώματος καθορίζει ποιο απορρυπαντικό πρέπει να χρησιμοποιήσετε. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, τα υφάσματα από πολυεστέρα είναι ανθεκτικά χρωματικά και το απορρυπαντικό Dixan είναι το πιο κατάλληλο απορρυπαντικό, για να απαλλαγείτε από κάθε είδους λεκέ. Όμως, πρώτα ελέγξτε την ετικέτα φροντίδας του ενδύματός σας σχετικά με το αν επιτρέπεται λευκαντικό με οξυγόνο.

Φροντίστε πριν το λύσιμο

Να ελέγχετε πάντα τον λεκέ πριν στεγνώσει, για να δείτε αν έχει απομακρυνθεί. Επαναλάβετε τα παραπάνω βήματα, πριν τοποθετήσετε το ρούχο στο στεγνωτήριο, γιατί διαφορετικά ο λεκές θα σταθεροποιηθεί και θα είναι δύσκολο να αφαιρεθεί.

Ειδικές δυσκολίες σχετικά με την απομάκρυνση λεκέδων από διαφορετικούς τύπους πολυεστέρα

Μπορεί τα πουκάμισα, οι μπλούζες, τα φορέματα και τα μπουφάν από πολυεστέρα να είναι ανθεκτικά και κατάλληλα για πλύσιμο στο πλυντήριο, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι καλό να υποθέτετε ότι η απομάκρυνση ενός λεκέ από οποιοδήποτε ρούχο πολυεστέρα ακολουθεί τα ίδια βήματα. Ο πολυεστέρας μερικές φορές αναμειγνύεται με άλλους τύπους υφασμάτων, όπως μετάξι, μαλλί και ραγιόν και κάτι τέτοιο αλλάζει τη δομή του πολυεστέρα. Αν και μ’ αυτό τον τρόπο τα ευαίσθητα υφάσματα γίνονται λίγο πιο ανθεκτικά, αυτό δεν σημαίνει ότι τα αναμεμειγμένα πολυεστερικά ρούχα αντιστέκονται στους λεκέδες. Επιπλέον, ο συνδυασμός με ευαίσθητα υφάσματα ίσως να απαιτεί πιο προσεγμένη φροντίδα, όπως πλύσιμο στο χέρι με Dixan υγρό απορρυπαντικό.

Απομάκρυνση ξεραμένων λεκέδων από πολυεστέρα

Οι ξεραμένοι λεκέδες σε πολυεστέρα δεν είναι απαραίτητα μόνιμοι. Αν πρέπει να αφαιρέσετε έναν ξεραμένο λεκέ που υπάρχει σε φόρεμα από πολυεστέρα, μουλιάστε σε ζεστό νερό μαζί με υγρό απορρυπαντικό Dixan, προκειμένου να μαλακώσετε και να ζωντανέψετε τον λεκέ. Στη συνέχεια, ακολουθήστε τα βήματα της φροντίδας πριν το πλύσιμο.

Θέλετε το αγαπημένο σας πουκάμισο ή μπουφάν από πολυεστέρα να δείχνει τέλειο; Ακολουθήστε αυτές τις οδηγίες για να απομακρύνετε τους λεκέδες από τα ρούχας σας.

*Η Henkel Hellas δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για τυχόν φθορές που προκαλούνται από το πλύσιμο των ρούχων.

 

Πριν επιχειρήσετε να απομακρύνετε ένα λεκέ, ελέγξτε τις οδηγίες πλύσης που αναγράφονται στην ετικέτα του ενδύματος και πάντα να δοκιμάζετε σε μία μη ορατή επιφάνεια του υφάσματος.

  • Συχνές ερωτήσεις

    Συχνές ερωτήσεις

  • Συμβουλές πλύσης

    Συμβουλές πλύσης

  • Συχνές ερωτήσεις

    Συχνές ερωτήσεις

  • Συμβουλές πλύσης

    Συμβουλές πλύσης

à Περισσότερα προϊόντα

  • Ωκεανός

    Dixan Υγρό Απορρυπαντικό Φρεσκάδα Ωκεανού

  • Φρεσκάδα Ωκεανού

    Ωκεανός

  • Φρεσκάδα Άνοιξης

    Dixan Υγρό Απορρυπαντικό Φρεσκάδα Άνοιξης

  • Ωκεανός

    Dixan Υγρό Απορρυπαντικό Φρεσκάδα Ωκεανού

  • Φρεσκάδα Ωκεανού

    Ωκεανός

  • Φρεσκάδα Άνοιξης

    Dixan Υγρό Απορρυπαντικό Φρεσκάδα Άνοιξης

Τελευταία άρθρα

  • Πώς να απομακρύνετε λεκέδες από ιδρώτα και λεκέδες στη μασχάλη

    Πώς να απομακρύνετε λεκέδες από ιδρώτα και λεκέδες στη μασχάλη

  • Πώς να απομακρύνετε λεκέδες από τσίχλα

    Πώς να απομακρύνετε λεκέδες από τσίχλα

  • Πώς να απομακρύνετε λεκέδες από σκουριά

    Πώς να απομακρύνετε λεκέδες από σκουριά

  • Πώς να απομακρύνετε λεκέδες από ιδρώτα και λεκέδες στη μασχάλη

    Πώς να απομακρύνετε λεκέδες από ιδρώτα και λεκέδες στη μασχάλη

  • Πώς να απομακρύνετε λεκέδες από τσίχλα

    Πώς να απομακρύνετε λεκέδες από τσίχλα

  • Πώς να απομακρύνετε λεκέδες από σκουριά

    Πώς να απομακρύνετε λεκέδες από σκουριά