Skip to Content

Πώς να απομακρύνετε λεκέδες από μελάνι και στυλό

Μήπως το μελάνι από το στυλό χύθηκε μέσα στην μπροστινή σας τσέπη; Μήπως κατά λάθος ρίξατε μελάνι από στυλό μέσα στο πλυντήριο μαζί με το αγαπημένο σας παντελόνι; Ίσως το μελάνι από το δοχείο του εκτυπωτή άρχισε να στάζει, καθώς το τοποθετούσατε μέσα στον εκτυπωτή; Αν και τις περισσότερες φορές οι λεκέδες από στυλό πάνω στα ρούχα και γενικά στα είδη οικιακής χρήσης είναι συνήθως σκούροι, υπάρχουν κάποιες εύκολες τεχνικές για την αφαίρεσή τους, έτσι ώστε να συνεχίσετε την υπόλοιπη μέρα σας.

Πώς να απομακρύνετε λεκέδες από μελάνι και στυλό

Είδη λεκέδων από μελάνι και στυλό

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε όταν έρχεστε αντιμέτωποι με λεκέ από μελάνι, είναι να αναγνωρίσετε πώς προκλήθηκε ο λεκές. Από μαρκαδόρο, στυλό ή μελάνι εκτυπωτή; Το είδος του λεκέ από μελάνι καθορίζει και τα επόμενά σας βήματα.

Πώς να απομακρύνετε το μελάνι από τα ρούχα: Βήμα προς βήμα

  1. Επιλέξτε απορρυπαντικό Dixan με βάση το είδος του υφάσματος. Είναι πολύ πιθανό η φροντίδα πριν το λύσιμο με αλκοόλη (διαθέσιμη στα φαρμακεία) να βοηθήσει στη διάλυση των λεκέδων από μελάνι.
  2. Φροντίστε πριν το πλύσιμο τον λεκέ με ένα απορροφητικό βαμβακερό σφουγγάρι ποτισμένο με αλκοόλη και στη συνέχεια ακολουθήστε τη φροντίδα πριν το πλύσιμο με μία μικρή ποσότητα Dixan υγρό απορρυπαντικό.
  3. Πλύντε το ύφασμα στην υψηλότερη δυνατή θερμοκρασία σύμφωνα με την ετικέτα του κατασκευαστή.
  4. Ελέγξτε αν ο λεκές απομακρύνθηκε.
  5. Επαναλάβετε, αν χρειαστεί. 

Choosing Your Detergent and Stain Remover

Δώστε έμφαση στις οδηγίες που υπάρχουν στην ετικέτα του κατασκευαστή πριν προχωρήσετε στην φροντίδα και το πλύσιμο. Τα απορρυπαντικά Dixan είναι αποτελεσματικά για την απομάκρυνση λεκέδων από λευκά είδη πλυντηρίου. Το Dixan διατηρεί το χρώμα στα ρούχα ζωντανό καθώς αφαιρεί τους λεκέδες. 

Η φροντίδα του λεκέ από μελάνι πριν το πλύσιμο με αλκοόλη και στη συνέχεια με μικρή ποσότητα Dixan υγρού απορρυπαντικού κατευθείαν πάνω στο λεκέ μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την αποτελεσματική αφαίρεση του λεκέ.

Φροντίδα πριν το πλύσιμο

Για τους περισσότερους λεκέδες από στυλό μπορείτε πολύ απλά να εφαρμόσετε μικρή ποσότητα υγρού απορρυπαντικού κατευθείαν επάνω στο λεκέ και να κάνετε μαλακές κινήσεις για να εισχωρήσει στο ύφασμα.

Εάν χρειαστεί να αφαιρέσετε μελάνι που προέρχεται από ανεξήτιλο μαρκαδόρο ή μελάνι εκτυπωτή, χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια. Στην περίπτωση του λεκέ από μελάνι εκτυπωτή, προσπαθείστε να αφαιρέσετε όσο το δυνατό περισσότερο μελάνι τοποθετώντας δύο χαρτοπετσέτες σε κάθε πλευρά του υφάσματος. Τρίψτε το πίσω μέρος του υφάσματος, απομακρύνοντας όσο το δυνατό περισσότερο μέρος από το λεκέ από μελάνι.

Σε κάθε περίπτωση συστήνεται να φροντίζετε τον λεκέ από μελάνι πριν το πλύσιμο με ένα απορροφητικό βαμβακερό σφουγγάρι ποτισμένο με αλκοόλη (διαθέσιμη στα φαρμακεία) και στη συνέχεια εφαρμόστε κατάλληλη ποσότητα από απορρυπαντικό Dixan υγρό απορρυπαντικό απευθείας πάνω στον λεκέ και περιμένετε για μικρό χρονικό διάστημα (μέχρι 10 λεπτά) προκειμένου να μουλιάσει.

Πλύντε το ύφασμα με το λεκέ από μελάνι

Πλύνετε το ύφασμα αμέσως μετά τη φροντίδα πριν το πλύσιμο. Τα περισσότερα μελάνια από στυλό είναι υδατοδιαλυτά, κάνοντας τον λεκέ να μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα. Υπάρχουν όμως κάποιοι επίμονοι λεκέδες από μελάνι, όπου το λευκαντικό με οξυγόνο είναι απαραίτητο για να τους απομακρύνει. Σε αυτές τις περιπτώσεις πλύντε στην υψηλότερη δυνατή συνιστώμενη θερμοκρασία και χρησιμοποιήστε απορρυπαντικό Dixan σε σκόνη. Πριν προχωρήσετε όμως, ελέγξτε την ετικέτα φροντίδας, προκειμένου να διαπιστώσετε, αν το λευκαντικό με οξυγόνο επιτρέπεται.

Ελέγξτε το λεκέ

Μετά το πλύσιμο, ελέγξτε τον λεκέ για να διαπιστώσετε αν έχει απομακρυνθεί από το ύφασμα. Αν χρειαστεί να απομακρύνετε λεκέδες από μελάνι πάνω σε πουκάμισα ή σε σκούρα τζινς, ίσως να μην μπορείτε να καταλάβαιτε αν ο λεκές έχει φύγει, παρά μόνο όταν στεγνώσει. Πάντα να αφήνετε τα ρούχα να στεγνώσουν πρώτα με τον αέρα. Αν τα βάλετε στο στεγνωτήριο, αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ο λεκές να σταθεροποιηθεί και να είναι πολύ δύσκολο να αφαιρεθεί. Σε περίπτωση που ακόμα βλέπετε τον λεκέ, επαναλάβετε αυτά τα βήματα.

Απομακρύνετε λεκέδες από μελάνι από ειδικά υφάσματα

Συγκεκριμένα είδη πλύσης όπως τσάντες, τραπεζομάντηλα, κοστούμια και φορέματα, μπορεί να μην είναι κατάλληλα για πλύσιμο σε πλυντήριο, αλλά στο χέρι. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις φροντίστε τον λεκέ πριν το πλύσιμο και στη συνέχεια πλύντε μαλακά στο χέρι ξεβγάζοντας το ύφασμα προσεκτικά και αφήνοντάς το να στεγνώσει στον αέρα.

Να είστε προσεκτικοί όταν ακολουθείτε αυτά τα βήματα σε συγκεκριμένα υφάσματα. Σκληρά υφάσματα, όπως τζιν, βινύλιο, πολυεστέρας, νάιλον και λινό, είναι εύκολα στη μεταχείρισή τους όσον αφορά στους λεκέδες από μελάνι και στυλό και μπορούν στη συνέχεια να πλυθούν στο πλυντήριο. Άλλα υφάσματα όπως μετάξι, σουέντ, δέρμα και βαμβακερά μπορεί να χρειάζονται πλύσιμο στο χέρι, προκειμένου να αποφευχθεί η φθορά τους.

Λεκέδες από μελάνι και στυλό: Ειδικές συνθήκες

Είναι πιο δύσκολο να απαλλαγείς από τους λεκέδες μετά το πλύσιμο και το στέγνωμα του υφάσματος απ’ οτι όταν ο λεκές είναι υγρός. Ωστόσο, αυτό μπορεί να συμβεί σε ορισμένες περιπτώσεις. Προκειμένου να απαλλαγείτε από παλιούς ξεραμένους λεκέδες, ενεργείστε σύμφωνα τις παραπάνω υποδείξεις προχωρώντας πρώτα σε φροντίδα πριν το πλύσιμο με αλκοόλη και στη συνέχεια εφαρμόστε Dixan υγρό απορρυπαντικό.

Μουλιάστε τον λεκέ για 1 με 2 ώρες ή ακόμα και όλο το βράδυ σε Dixan υγρό απορρυπαντικό. Στη συνέχεια πλύντε στην υψηλότερη δυνατή θερμοκρασία. Επαναλάβετε τη διαδικασία, αν χρειαστεί.

Σπιτικές συνταγές για απομάκρυνση λεκέδων από μελάνι και στυλό

Σπιτικά ή φυσικά καθαριστικά για την απομάκρυνση των λεκέδων μπορεί να είναι αποτελεσματικά αν χρησιμοποιούνται με φειδώ, αλλά συχνά μπορεί να οδηγήσουν σε απρόβλεπτες συνέπειες, τις οποίες θέλετε με κάθε τρόπο να αποφύγετε. Χυμός από λεμόνι, υπεροξείδιο του υδρογόνου και χλωρίνη είναι δυνατό να αλλοιώσουν το χρώμα των ρούχων σας. Επιπλέον, το ξίδι μπορεί να προκαλέσει φθορά στα λαστιχένια και πλαστικά μέρη του πλυντηρίου σας. Επίσης, πολλοί φυσικοί τρόποι για την απομάκρυνση των λεκέδων μπορεί να χρειάζονται αρκετά χρόνο για να ενεργήσουν.

*Η Henkel Hellas δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για τυχόν φθορές που προκαλούνται από το πλύσιμο των ρούχων.

 

Πριν επιχειρήσετε να απομακρύνετε ένα λεκέ, ελέγξτε τις οδηγίες πλύσης που αναγράφονται στην ετικέτα του ενδύματος και πάντα να δοκιμάζετε σε μία μη ορατή επιφάνεια του υφάσματος.

 

Λεκέδες από μελάνι και στυλό είναι πιο εύκολο να απομακρυνθούν όσο είναι φρέσκοι και γι’ αυτό είναι σημαντικό να τους αντιμετωπίστε όσο πιο γρήγορα γίνεται.

  • Συχνές ερωτήσεις

    Συχνές ερωτήσεις

  • Συμβουλές πλύσης

    Συμβουλές πλύσης

  • Συχνές ερωτήσεις

    Συχνές ερωτήσεις

  • Συμβουλές πλύσης

    Συμβουλές πλύσης

à Περισσότερα προϊόντα

  • Φρεσκάδα Ωκεανού

    Ωκεανός

  • Ωκεανός

    Dixan Υγρό Απορρυπαντικό Φρεσκάδα Ωκεανού

  • Φρεσκάδα Άνοιξης

    Φρεσκάδα Άνοιξης

  • Φρεσκάδα Ωκεανού

    Ωκεανός

  • Ωκεανός

    Dixan Υγρό Απορρυπαντικό Φρεσκάδα Ωκεανού

  • Φρεσκάδα Άνοιξης

    Φρεσκάδα Άνοιξης

Τελευταία άρθρα

  • Πώς να απομακρύνετε λεκέ από αίμα

    Πώς να απομακρύνετε λεκέ από αίμα

  • Πώς να απομακρύνετε λεκέδες από τσίχλα

    Πώς να απομακρύνετε λεκέδες από τσίχλα

  • Πώς να απομακρύνετε λεκέδες από σκουριά

    Πώς να απομακρύνετε λεκέδες από σκουριά

  • Πώς να απομακρύνετε λεκέ από αίμα

    Πώς να απομακρύνετε λεκέ από αίμα

  • Πώς να απομακρύνετε λεκέδες από τσίχλα

    Πώς να απομακρύνετε λεκέδες από τσίχλα

  • Πώς να απομακρύνετε λεκέδες από σκουριά

    Πώς να απομακρύνετε λεκέδες από σκουριά