Skip to Content

Πώς να απομακρύνετε λεκέδες από κρασί από τραπεζομάντηλα και χαρτοπετσέτες

Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, μερικά κεριά κι η κατάλληλη μουσική, μπορούν να μετατρέψουν ένα συνηθισμένο δείπνο σε μια ρομαντική βραδιά, που δεν θα ξεχάσετε ποτέ. Όμως, μία λάθος κίνηση αρκεί για να δημιουργήσει κάποιο λεκέ πάνω στο τραπεζομάντηλο ή τις χαρτοπετσέτες σας. Εν και μπορεί να θέλετε να ολοκληρώσετε το γεύμα σας και μετά να αντιμετωπίσετε τον λεκέ, είναι προτιμότερο να ενεργήσετε άμεσα. Σε αντίθετη περίπτωση, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο λεκές να παραμείνει μόνιμα στα πανέμορφα λινά σας τραπεζομάντηλα και να μην μπορεί να αφαιρεθεί.

Πώς να απομακρύνετε λεκέδες από κρασί από τραπεζομάντηλα και χαρτοπετσέτες

Τύποι λεκέδων σε τραπεζομάντηλα και χαρτοπετσέτες

Τα τραπεζομάντηλα και οι χαρτοπετσέτες είναι πιο εύκολο να λεκιαστούν από κόκκινο κρασί, γράσο, λάδι λαχανικών, κερί, σε σχέση με άλλα είδη πλύσης, γιατί βρίσκονται πάνω στο τραπέζι σας  κι έρχονται σε επαφή με φαγητό τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα. Επιπλέον, «φιλοξενούν» κι άλλες δραστηριότητες, όπως πληρωμή λογαριασμών, διάβασμα κι αυτό τα κάνει επιρρεπή σε λεκέδες από μελάνι και στυλό.

Οι λεκέδες από κόκκινο κρασί πάνω σε τραπεζομάντηλα και χαρτοπετσέτες ίσως είναι οι πιο δυσάρεστοι, εξαιτίας του σκούρου χρώματος που αφήνουν πίσω τους. Όμως, μην ανησυχείτε. Αυτοί οι λεκέδες είναι δυνατό να αφαιρεθούν πολύ εύκολα με αυτά τα εύκολα βήματα. 

Απομάκρυνση λεκέδων από κόκκινο κρασί: Βήμα προς βήμα

  1. Επιλέγξτε απορρυπαντικό Dixan, αφού προηγουμένως έχετε ελέγξει αν το τραπεζομάντηλο ή η χαρτοπετσέτα μπορεί να πλυθεί
  2. Σκουπίστε τον λεκέ με ένα καθαρό πανί
  3. Διατηρήστε τον λεκέ υγρό με κρύο νερό για να αποτρέψετε τη σταθεροποίηση του λεκέ
  4. Σκουπίστε ξανά
  5. Φροντίστε τον λεκέ πριν το πλύσιμο με υγρό απορρυπαντικό Dixan, εάν χρειάζεται
  6. Επιλέγξτε δόση για πολύ λερωμένα ρούχα από το απορρυπαντικό σας και πλύντε το τραπεζομάντηλο ή την χαρτοπετσέτα
  7. Ελέγξτε αν ο λεκές έχει αφαιρεθεί

Επιλέγξτε απορρυπαντικό

Επιλέγξτε ένα απορρυπαντικό που είναι κατάλληλο για το χρώμα και το είδος του υφάσματος. Χρησιμοποιήστε απορρυπαντικό Dixan, που είναι η ιδανική επιλογή για την απομάκρυνση λεκέδων από διάφορα είδη πλύσης.

Φροντίστε τον λεκέ πριν το πλύσιμο

Ενεργήστε γρήγορα, για να απομακρύνετε λεκέδες από κόκκινο κρασί από τραπεζομάντηλα και χαρτοπετσέτες. Σκουπίστε την περιοχή με ένα καθαρό πανί, το οποίο μπορεί να απορροφήσει μέρος του λεκέ. Διατηρήστε τον λεκέ υγρό και μην τον αφήσετε να στεγνώσει. Ρίξτε κρύο νερό πάνω στον λεκέ.

Καλύψτε την περιοχή με τον λεκέ με Dixan υγρό απορρυπαντικό, πιέστε μαλακά κι αφήστε για λίγο. 

Πλύντε και ξεβγάλτε

Τοποθετήστε το τραπεζομάντηλο ή την χαρτοπετσέτα στο πλυντήριο, χωρίς να ξεβγάλετε. Πλύντε χρησιμοποιώντας δόση για πολύ λερωμένα ρούχα από το επιλεγμένο σας απορρυπαντικό Dixan. Πάντα να ελέγχετε την προτεινόμενη θερμοκρασία πλυσίματος, που αναγράφεται στην ετικέτα συντήρησης. Για λεκέδες από κόκκκινο κρασί, επιλέγξτε θερμοκρασία 40 με 60 oC.

Ελέγξτε τον λεκέ

Ελέγξτε, αν ο λεκές έχει απομακρυνθεί μετά το πλύσιμο. Αν δεν έχει αφαιρεθεί, τότε μουλιάστε το ρούχο σε ζεστό νερό μαζί με το επιλεγμένο σας απορρυπαντικό Dixan για μερικές ώρες. Αυξήστε τη δόση του απορρυπαντικού κι επιλέγξτε στο πλυντήριο ένα δυνατό πρόγραμμα πλύσης μεγάλης διάρκειας, για να ενισχύσετε την αποτελεσματικότητα του απορρυπαντικού. 

Απομάκρυνση λεκέδων από κόκκινο κρασί από τραπεζομάντηλα με διαφορετικά υφάσματα

Το είδος του υφάσματος από το οποίο είναι φτιαγμένο το τραπεζομάντηλό σας, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά πώς θα απομακρύνετε τους λεκέδες από κόκκινο κρασί, ώστε να το διατηρήσετε καθαρό. Για παράδειγμα, αν το τραπεζομάντηλο ή η χαρτοπετσέτα είναι φτιαγμένα από λινό ή βαμβάκι, ακολουθήστε τα παραπάνω βήματα και πλύντε στο πλυντήριο, για να απαλλαγείτε από τον λεκέ.

Απομάκρυνση ξεραμένων λεκέδων από κόκκινο κρασί από τραπεζομάντηλα

Αν ο λεκές από κόκκινο κρασί έχει ξεραθεί, είναι απαραίτητο να τον «ζωντανέψετε», για να απαλλαγείτε μια και καλή απ’ αυτόν. Τοποθετήστε το λερωμένο τραπεζομάντηλο σε ζεστό νερό μαζί με το απορρυπαντικό σας κι αφήστε το να μουλιάσει για μία ώρα. Έπειτα, φροντίστε τον λεκέ πριν το πλύσιμο με απορρυπαντικό και πλύντε, όπως αναφέρεται παραπάνω.

Οι λεκέδες από κόκκινο κρασί μπορεί να συμβούν ανά πάσα στιγμή. Γι’ αυτό σιγουρευτείτε ότι έχετε στη διάθεσή σας μία γρήγορη λύση. Απαλλαγείτε από τους λεκέδες από κόκκινο κρασί που υπάρχουν πάνω στα τραπεζομάντηλα και τις χαρτοπετσέτες σας μ’ αυτά τα tips.

*Η Henkel Hellas δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για τυχόν φθορές που προκαλούνται από το πλύσιμο των ρούχων.

 

Πριν επιχειρήσετε να απομακρύνετε ένα λεκέ, ελέγξτε τις οδηγίες πλύσης που αναγράφονται στην ετικέτα του ενδύματος και πάντα να δοκιμάζετε σε μία μη ορατή επιφάνεια του υφάσματος.

  • Συχνές ερωτήσεις

    Συχνές ερωτήσεις

  • Συμβουλές πλύσης

    Συμβουλές πλύσης

  • Συχνές ερωτήσεις

    Συχνές ερωτήσεις

  • Συμβουλές πλύσης

    Συμβουλές πλύσης

à Περισσότερα προϊόντα

  • Φρεσκάδα Ωκεανού

    Ωκεανός

  • Ωκεανός

    Dixan Υγρό Απορρυπαντικό Φρεσκάδα Ωκεανού

  • Φρεσκάδα Άνοιξης

    Φρεσκάδα Άνοιξης

  • Φρεσκάδα Ωκεανού

    Ωκεανός

  • Ωκεανός

    Dixan Υγρό Απορρυπαντικό Φρεσκάδα Ωκεανού

  • Φρεσκάδα Άνοιξης

    Φρεσκάδα Άνοιξης

Τελευταία άρθρα

  • Πώς να απομακρύνετε λεκέδες από κόκκινο κρασί

    Πώς να απομακρύνετε λεκέδες από κόκκινο κρασί

  • Πώς να απομακρύνετε λεκέδες από μελάνι και στυλό

    Πώς να απομακρύνετε λεκέδες από μελάνι και στυλό

  • Πώς να απομακρύνετε λεκέδες από μακιγιάζ και κραγιόν

    Πώς να απομακρύνετε λεκέδες από μακιγιάζ και κραγιόν

  • Πώς να απομακρύνετε λεκέδες από κόκκινο κρασί

    Πώς να απομακρύνετε λεκέδες από κόκκινο κρασί

  • Πώς να απομακρύνετε λεκέδες από μελάνι και στυλό

    Πώς να απομακρύνετε λεκέδες από μελάνι και στυλό

  • Πώς να απομακρύνετε λεκέδες από μακιγιάζ και κραγιόν

    Πώς να απομακρύνετε λεκέδες από μακιγιάζ και κραγιόν